7 Tips ved valg av gravstein

7 tips ved valg av gravstein
Å velge gravstein er ingen enkel sak. Det krever refleksjon og omtanke, men også en del praktiske avveininger. Vi gir deg våre beste tips og råd ved valg av gravstein i 2018.

1: Hvor mange navn skal stå på gravsteinen?
Det første du må tenke på er om det skal være flere navn på gravsteinen. Dette har innvirkning på bl.a. minneord. Er det kun 1 navn som skal stå på gravsteinen kan minneordet være av en mye mer personlig karaktér enn om flere navn skal være oppført.

Mange velger også å ha et bilde av avdøde, eller et annet motiv som knytter gravsteinen til vedkommende. Du må også tenke på om det skal være flere navn med bilder tilknyttet seg og dermed krav til plass.

2: Skreddersøm og personliggjøring av gravstein
Valg av gravstein er en personlig prosess. Hos oss har du mulighet til å velge fritt i skrifttyper, ornament, bildeplassering etc. Vi lager mer enn gjerne skisser av gravsteinen for deg sånn at du får et godt inntrykk av den ferdige steinen. På den måten kan du være sikker på at du får det du er ute etter.

3: Pris
Mange aktører opererer med priser som ikke stemmer med virkeligheten. Ekstra ornament, tillegg for navn, polering av kanter og bakside er tjenester som mange tar seg ekstra betalt for og som ikke representeres av prisen som er oppgitt. Frakt og montasje er to tjenester som ofte er utelatt.
Husk også å få med pris på evt. bedrammer og benplater.

4: Når kan gravsteinen monteres?
Noen kirkegårder opererer med en såkalt “sperrefrist” på opptil 6 måneder etter gravleggelse. Det vil si at man ikke kan montere gravsteinen før utgangen av denne fristen.

Det er derfor viktig at leverandøren du bestiller fra tar seg av jobben med å melde inn gravsteinen til kirkevergekontoret i kommunen den skal monteres. Dette for å få godkjent levering samt avklart når gravsteinen kan monteres. Innmelding er også viktig for at kirkegårdsarbeideren skal få tid til å markere hvor gravsteinen skal stå før montør kommer og fullfører monteringen.

NB: Mange kirkegårder har størrelsesbegrensning på de forskjellige gravfeltene.

5: Vedlikehold
En gravstein trenger normalt sett ikke mye vedlikehold. Hovedsakelig så er det fjerning av mose og gjengroing som er hovedoppgavene. Dette forekommer stort sett på gravsteiner med hugde kanter, eller upolerte sagede kanter. Så for en så vedlikeholdsfri gravstein som mulig, anbefales det å bestille polering av kanter og baksider slik at du får en glatt overflate som motvirker groing.

Dette er et relativt dyrt tillegg isolert sett, men anbefales for å holde vedlikeholdsbehovet så lavt som mulig. Lakk og gull i inskripsjonene holder seg bra lenge. Men trenger ikke påregne vedlikehold av dette før det er gått ca. 10 år. Dette behovet varierer etter værforhold på stedet og plassering.

6: Oppfølging
Uansett hvor godt gjennomført monteringen av en gravstein er gjort finnes det alltid en sjanse for at steinen kan ende opp med å stå skjevt. Dette har ofte med telehiv på gjøre, men kan også være fordi det har blitt gravd en ny grav i nærheten. I tillegg vil selve graven gradvis komprimere seg mer og mer. Om monteringen da er gjort før denne komprimeringen er kommet så langt som den burde, vil gravsteinen ofte tippe litt fremover, men sjelden så mye at den faller ned. Et godt tips er å la gravsteinsforhandleren ta seg av oppgaver rundt oppretting.

7: Kvalitet
Sist, men ikke minst, må du tenke på kvalitet. Kvalitet på selve steinen er ofte direkte knyttet opp i mot kvaliteten på leverandøren. Det du bør se etter hos en leverandør er noen som ser hele bildet av situasjonen din. Som tar seg tid til å svare på spørsmålene dine og som er fleksibel i forhold til skreddersøm innenfor modellene de kan tilby. Det er rett og slett en leverandør som bryr seg og som er ute etter å hjelpe deg med å ta korrekte valg.

Bonustips:
Sjekk pris med flere leverandører. Husk at høy pris ikke nødvendigvis tilsvarer høy kvalitet, men ofte er et tegn på at gravsteinen har gått igjennom flere fordyrende mellomledd før den endte opp i butikk.

Sildnes Stenprodukter er et tradisjonsrikt stenhuggeri på Nordmøre som har levert gravsteiner i en mannsalder. Hos oss får du:

  • Gravminner direkte fra produsent uten fordyrende mellomledd
  • Utkjøring og montering utført av oss
  • Fraktfri levering og montering i hele Norge
  • Førsteklasses kvalitet i alle ledd

 
Send en mail til sildnes@stenprodukter.no eller ring oss på 74 16 64 15 og vi hjelper deg så godt vi kan.